Whiskytest

aberfeldy whisky test

We kregen het verzoek een oordeel te vellen over een van de ‘Last Great Malts’, een serie Schotse whiskies die voorheen in blends werden gebruikt, maar niet los te krijgen waren. John Dewar & Sons Ltd. besloot echter dat ze te goed waren om als ingrediënt te gebruiken voor een blend. Er komen stapsgewijs verschillende varianten op de markt, de eerste is Aberfeldy. Deze werd vorig jaar nog gekozen tot Highland Whisky of the Year. Dat zegt iets, maar de TestHut heeft graag een eigen mening, vandaar deze whiskytest.

Review van whisky

Aberfeldy is ook bekend als de Golden Dram en wordt gemaakt met water uit de rivier Pitilie Burn. Niet zomaar een stroompje; ze voert alluviaal goud mee! Dan ben je al snel in de buurt van het gouden drankje, natuurlijk. Aberfeldy kenmerkt zich volgens de makers om zijn honingachtige accenten, iets wat we kunnen beamen. We riepen dit direct na de eerste slok zonder vooraf de smaakbepaling te kennen. Als we testen, doen we het goed. In de test zit overigens de 12-jarige variant, er is ook een 21-jarige editie.

Whiskytest

Wat kun je zeggen over een whisky; je moet hem uiteindelijk gewoon proeven. Deze Aberfeldy is een goede whisky, zoveel is wel duidelijk. Fijne smaakverschillen, verschillende tonen, goede kleur, het zit er allemaal in. Maar Eloy vindt hem prettig zacht, terwijl Erik zijn whisky liever nog soepeler drinkt (en Ierser, maar dat is weer een ander verhaal). De eerdergenoemde honing is duidelijk aanwezig, ook nog wat chocoladetinten. Verder geen ongebruikelijk, verrassende smaken. Voor het vergelijk zetten we hem ook even tegenover een goedkopere variant (Glenn Talloch). De enige overeenkomst is dat ze uit Schotland komen, maar nu is wel gelijk het verschil duidelijk voor de niet-whiskydrinkers onder ons: De Aberfeldy is aanzienlijk gedistingeerder en smaakvoller. Toch is dit geen fles die je opentrekt op de bijzondere momenten, maar prima als je doordeweeks even een Schots momentje wilt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>