Verse chocolademelk

verse chocolademelk

Kort door de bocht kiezen consumenten uit twee soorten chocolademelk: kant en klaar in pak, of op basis van instant ‘chocolade’poeder. Maar het kan ook anders: De firma Neleman, van origine leverancier van biologische wijnen, introduceert biologische verse chocolademelk. Een drankje met dagverse volle melk (geleverd door Nederlandse boeren van zuivelbedrijf Weerribben), cacao en bourbon vanille, en dat alles nog Fairtrade ook! Dat klinkt op papier heel aangenaam. Is dat het ook? We testen verse, biologische chocomelk, en vragen ons af Wat is de lekkerste chocomelk?

Test chocolademelk

We maken er een heuse benchmark-test van door de Neleman verse biologische chocolademelk tegenover het meest bekende A-merk te zetten: Chocomel (van FrieslandCampina, voorheen Nutricia… sommige mensen blijven graag aan tradities vasthouden). Opmerking voor de critici: er is sinds kort ook een verse variant van Chocomel, maar de ‘original’-uitvoering wordt als standaard beschouwd. De enige, echte om het merk zelf maar te quoten. We bereiden zowel een koude en een warme versie en doen een blinde test. Een paar dingen vallen op. Ten eerste is de Chocomel zoeter. Dat komt uiteraard door de toegevoegde suiker. Niet dat de Neleman niet zoet is, maar dat dankt hij aan de bourbon vanille die precies voldoende aanwezig is. Hij is er, maar overheerst zeker niet.

Vervolgens de chocoladesmaak. Die is bij beide vergelijkbaar en lekker duidelijk van smaak. Wel is er verandering in de textuur van de chocolade. Bij Neleman merk je meer de cacaopoeder. Je proeft wel degelijk een kwaliteitsverschil. Dit is veel meer de pure chocoladesmaak. Wel zorgt dit ervoor dat deze biologisch chocolademelk een uitgesproken smaakbeleving heeft. Eentje waarvan je moet houden: onze TestHut-mini’s hebben we ook laten proeven en die moesten er aan wennen.

Tenslotte nog een woord over de melksmaak. Neleman wint het hier qua romigheid. Je proeft de versheid, en eerlijk gezegd ook de natuurlijke elementen van de melk. Dit smaakt vol en puur. Het verschil in ingrediënten zie je goed als we onze barista de dranken laten opschuimen. Binnen korte tijd ontstaan er in de biologische chocolademelk drie lagen: romig schuim, melk en cacao. De Chocomel doet hier veel langer over, en het onderscheid is minder duidelijk.

Wat is de lekkerste chocolademelk

De lekkerste chocolademelk blijft uiteraard een kwestie van smaak. Wij waren zelf zeer te spreken over de Neleman verse biologische chocolademelk, maar onze mini’s aarzelen. Dat alles nemen we mee in het eindoordeel dat toch zeer positief is.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>