Speculaastest – TestHut Live On Stage

Speculaas ligt het hele jaar in de winkel, maar uiteraard kom je pas tegen november in de verleiding het echt te kopen. Maar de ene speculaas is de andere niet, dus hoog tijd voor een speculaastest! De ambachtelijke bakker Sweet Ima uit Gorinchem bedacht enkele bijzondere varianten: eentje met spelt en zonder suiker, eentje met hopjes en eentje met sinaasappel. Dat gaan we testen!

Deze test verliep echter anders dan anders. De gemeente Gorinchem, thuisbasis van de TestHut, is bezig aan een visietraject. Tijdens de kick-off avond wilde de gemeente graag een spectaculair intermezzo over innovatie en technologie. En dan denk je als eerste aan ons, uiteraard. Dit is dus een TestHut Live On Stage editie, een primeur!

Briël: “Bestaande producten opleuken, ik ben er niet zo van, maar ik gun iedereen zijn experiment. En ondanks mezelf is dit wel lekker.”

Als eerste de gewone speculaas. Dit is een prima, brossig koekje, met die herkenbare smaak. Valt goed uit elkaar in je mond zonder droog te worden. Dat is wel het geval bij de spelt, suikervrije variant. We hebben best wat begrip voor allergieën en dieetvoorkeuren, maar dit koekje valt uit elkaar als een zandgebakje en mist dat vettige wat je nodig hebt om niet een hele droge mond te krijgen. De smaak is goed, maar de textuur is even wennen. Er zijn mensen in de zaal die hem waarderen, onze voorkeur heeft hij niet.

Martijn: “Als herbestemmer kan ik een nieuwe kijk op speculaas alleen maar aanmoedigen. Bestaande elementen combineren met nieuwe invloeden… ja, dit koekje is op mijn lijf geschreven. En ik was er niet eens bij deze avond.”

Hopjes in je speculaas. Je verzint het niet, Sweet Ima wel. Door de snoepjes in hele kleine stukjes te hakken en die door de speculaas te mixen krijg je een verrassende combi. Speculaas overheerst maar er zit een zoetig koffiesmaakje aan. Leuk! En lekker! Het publiek in de zaal is enthousiast. Ten slotte de sinaasappel. Het is natuurlijk ook de tijd van appeltjes van oranje dus deze combinatie is eigenlijk best een logische. Maar is ie ook smakelijk? Nou zeker! Een lekker frisje en licht zuurtje geeft de speculaas dat beetje extra wat het niet nodig heeft, maar wel mee wegkomt. Verrassend!

Speculaastest

Alle varianten hebben een goede speculaassmaak. Fijn dat er een spelt/suikervrije variant is voor mensen die dat nodig hebben, maar wij laten die toch even liggen. Dat doen we niet bij de hopjesspeculaas, en zeker niet bij de sinaasappelvariant. Dit is de duidelijke winnaar volgens het publiek en volgens ons testpanel. Laat die decembermaand maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>