Smaaktest chips

Lay’s vroeg ons drie mysterysmaken te testen. Sterker nog, de chipsmaker maakte er een nationale campagne van: raad de smaak. Een charmant initiatief. Eerder kwamen ze al op de proppen met smaken die consumenten zelf mochten verzinnen. De meest populaire werden als limited edition uitgebracht, en de winnaar (heel Nederland mocht uiteraard stemmen) werd in productie genomen. Zo treffen we tegenwoordig in het schap naast naturel, paprika en bolognese ook Patatje Joppie aan. Je moet het maar verzinnen.

Maar nu dus andersom. Lay’s gooit een roze, groene en gele zak in het schap, en laat ons raden naar de ingrediënten. Als je het goed hebt, kun je een prima geldbedrag winnen, maar de TestHut is niet te koop dus houden we het bij een grondige smaaktest.

Een roze zak chips spreekt niet aan. De afbeeldingen van snoepjes en koekjes nog minder (Lay’s waarschuwde al voor deze zoete chipsvariant). Eenmaal open komt een zoete kermislucht je tegemoet. Dit gaat tegen alle chipswetten in. Door het ontbreken van het zoutje (weet u nog toen we chips terecht ‘zoutjes’ noemden?) komt er een soort muf smaakje op je af. Eenmaal geacclimatiseerd kwamen we op het spoor van suikerspin, tompouce, muffin en wafel. Met die laatste zitten we denk ik het meest in de buurt.

De groene variant komt gelukkig dichter in de buurt van de traditionele chips. Een wat rokerige smaak en geur, hoewel in alledrie de zakken de smaak sterk anders is dan geur. Een biologisch product gaat dit niet zijn, maar goed, dat is ook niet de insteek. De zwaardere, dierlijke smaak stuurt ons richting vlees. Ons antwoord: karbonade.

De gele openen we als laatste, en dat is een goede keuze. De geur gaat richting de sportschool op donderdagavond laat, de smaak is apart met een vrij pikante afsluiter. Hierna proef je in ieder geval niet veel meer van de andere chips. Koolsoorten worden geroepen, pikante sauzen passeren de revue en iemand doet een poging zoveel mogelijk kaassoorten op te noemen. Omdat we ook commercieel meedenken, zoeken we het in de buurt van een Hollandse pot. Onze suggestie: Stamppot Andijvie met mosterd.

Smaaktest conclusie

Lay’s heeft met de smaaktest onze aandacht te pakken. Erg leuk om op deze manier met chips bezig te zijn, en vooral een goede test van je eigen smaakpallet. Het concept van Raad de Smaak krijgt dan ook een dikke voldoende. De smaken zelf vallen echter niet in de, eh, smaak. Ja tuurlijk, als je eenmaal begint, eet je wel door, maar als Lay’s (een van) deze smaken daadwerkelijk in productie neemt, zullen ze aan ons niet veel verdienen. We zijn niet vies van wat culinair avontuur, maar je moet ergens een grens stellen. De TestHut doet dat bij deze drie smaken.

Concept
TestHut testoordeel 4-5

 

 

 

 

 

Smaken

Één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>