Review van de slimme thermostaat Nest

De slimme thermostaat Nest hing al even aan de muur bij een van onze TestHutters thuis. Nu verscheen echter de derde generatie van deze voorloper in de hele domotica/smart home beweging, met het verzoek of we deze wilden reviewen. Uiteraard! We testen Nest Learning Thermostat.

Nest is een pionier. Er waren weliswaar al andere elektronische thermostaten op de markt, maar weinig zo geavanceerd, en geen enkele die zoveel intelligentie, sensoren en apparaten met elkaar wist te verbinden. Baanbrekend was vooral dat Nest zichzelf leert om te gaan met het warm stoken van je huis. Na een goede week heeft hij door wat je leefritme is en past zich daarop aan. Dat werkte in de vorige generaties al prima en blijft ook in deze editie verbluffend goed werken. Maar er is natuurlijk meer. Zo ondersteunt hij nu modulaire (OpenTherm) aansturing waarmee je afstapt van de simpele aan/uit-functie van de CV-ketel, maar nauwkeuriger en dus zuiniger kunt stoken. Hij kan nu ook een klein beetje extra warmte geven om je huis op temperatuur te houden/brengen, zonder vol aan te gaan. Bovendien houdt hij de warmwater-temperatuur in de gaten en kun je die aanpassen.

Nest Learning Thermostat wordt nog meer de centrale hub van communicatie tussen jou en je huis, met de koppeling van Nest Protect, de rookmelder, en de nieuwe Nest Cam, een slimme camera die we binnenkort nog testen. Daarmee kun je je huis in de gaten houden op afstand. Hij geeft seintjes bij beweging en ondersteunt geluid zodat je bijvoorbeeld je hond van de bank kan sturen. Ook kun je tegenwoordig je telefoonlocatie koppelen, zodat Nest ziet of je thuis bent. Daar was al een sensor voor, maar als je een tijdje buiten de range was (bijvoorbeeld in de keuken of op zolder) wilde hij nog wel eens op ‘Afwezig’ gaan. Dat is nu verleden tijd. De sensor bestaat trouwens nog wel en is krachtiger geworden,  waardoor je al van ver kunt zien wat de temperatuur/tijd is.

 

Review Nest

De installatie van Nest vraagt wel wat handigheid. Er wordt aangeraden een installateur in te schakelen en dat is geen overbodige luxe als je niet regelmatig zelf met je CV-ketel knutselt. Dat ging bij onze eerder geteste ThermoSmart wel makkelijker. Hier moet je de zogeheten HeatLink koppelen om de thermostaat te laten praten met de ketel. Vooral het modulair laten spreken vraagt net even wat omzettingen die je als leek niet direct durft te doen. Eenmaal aangesloten, werkt Nest als een zonnetje. De display is groter geworden en de zichtbaarheid van het menu is daarmee wat verbeterd. De overzichtelijke menu-structuur biedt tal van mogelijkheden. In de praktijk zal je hem aanzetten en verder zijn werk laten doen. Via de webinterface kun je makkelijk het zelf opgebouwde schema aanpassen.

Testoordeel Nest learning thermostat

De Nest thermostat is een superslim apparaatje en mooi vormgegeven (door een van de makers van de iPod). Hij werkt als een zonnetje. In combinatie met de rookmelder en camera worden de gebruiksmogelijkheden aanzienlijk uitgebreid; de koppeling met andere slimme apparaten zoals lampen en raamdecoratie maakt het smart-home-principe wel erg makkelijk concreet. Dat de installatie dan even een dingetje is, nemen we op de koop toe.





Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>