Afgetraind voor een mooie 48-uurs uitdaging op de racefiets, waarbij in teams een 1200 kilometer lang ‘Rondje Nederland’ wordt gemaakt voor het goede doel, leek ons dat een mooi moment voor een sportieve dubbeltest. We testten twee producten van Sigma Sport; de iD.GO hartslagmeter en de ROX GPS 11.0, een fietscomputer. Twee producten die tijdens de tocht mooie informatie konden geven over de sportieve prestaties. En dat bleek nog meer informatie dan gedacht!
Review iD.GO
Tijdens het leveren van een flinke prestatie op de racefiets is het prettig, eigenlijk een must, om een goede hartslagmeter te gebruiken. Zo kun je zien of je een beetje binnen je eigen grenzen aan het fietsen bent, of op de toppen van je kunnen. Überhaupt vraag je jezelf soms af na een pittige klim: leef ik nog?? Als ik mijn hartslagmeter mag geloven nog wel…
De hartslagmeter van Sigma bestaat uit twee delen; de borstband en een sporthorloge. De borstband doe je om je borst en hij maakt zelf al contact met het horloge. En jawel; je hartslag meteen groot in beeld. Deze set is eenvoudig, maar doet precies wat je ervan verwacht. Hij meet je hartslag en geeft dat keurig weer op je sporthorloge. Daarnaast geeft hij ook een tijdsaanduiding en kun je een stopwatchfunctie gebruiken. Prima, functioneel en duidelijk. Enig minpuntje is dat de borstband van een wat hard en stug materiaal is gemaakt en daarmee niet super comfortabel draagt. Het horloge zit daarentegen weer prima. En ook nog eens in meerdere kleuren verkrijgbaar.
Maar als je als actieve fietser wat meer wil weten over je sportieve prestaties heb je wel wat meer nodig dan alleen een hartslagmeter. Daarom hebben we ook nog een geavanceerde fietscomputer van Sigma getest.
ROX GPS 11.0 fietscomputer
De ROX is meer dan een gewoon fietscomputertje. Wat een alleskunner. Een mooie complete set met computer voor op je stuur, sensor voor aan je frame, tussen trappers en achterwiel. En een hartslagmeter met borstband (en deze is van een stuk fijner materiaal!). Het aansluiten is nog even puzzelen, want de handleiding is niet helemaal op en top helder. Maar als het eenmaal gelukt is, werkt de bediening erg intuïtief.
Op het scherm kun je alles afgelezen wat de sensoren registreren; snelheid, cadans (trapritme), afstand, trainingstijd, hartslag, gemaakte hoogtemeters en nog veel meer. Meer dan genoeg data om te verwerken tijdens het fietsen. Je kunt je eigen scherminstellingen kiezen, zodat je precies in beeld kunt hebben wat jij handig vindt. Enige nadeel naar onze mening, is dat de snelheid vrij klein wordt afgebeeld.
Maar naast de gegevens die een ‘gewone fietscomputer’ ook kan leveren, heeft de ROX ook een GPS-functie. En dat maakt hem krachtig. Je kunt vooraf routes inladen, waarna je op je scherm de route kunt volgen. Dan moet je geen TomTom achtige interface verwachten, maar een routelijn, met tijdig een aanwijzing voor links- of rechtsaf (met piepje, als je wil). En het leuke van deze GPS-functie is dat je hele rit visueel geregistreerd wordt, met alle metingen dus gekoppeld aan de plaats op de route. Een Strava-achtige opname dus. Sterker nog; er is een koppeling met Strava-live segments. Voor de niet-fietser misschien onbekend, maar Strava is dé app op je telefoon om je fiets- of hardloopsessie te registreren. En het leuke van deze live segments is dus dat je kunt zien wanneer je favoriete segment begint. Dat betekent even extra aanzetten en doortrappen, tot de ROX aangeeft dat het segment voorbij is. En dan hopen dat je je persoonlijke record hebt verbeterd of je volgers (virtueel) uit de toplijst hebt gefietst en King of the Mountain bent geworden. Nogmaals, de echte fietser weet waar ik het over heb.. sorry nu alvast voor de fiets-haters.
En dan bij thuiskomst kan de Sigma met een bijgeleverd kabeltje aan je computer om uitgelezen te worden. Het kan ook via bluetooth met een koppeling aan een app op je telefoon, maar die hapert helaas nog weleens. Het ouderwetse kabeltje werkt prima en dan komt er een hele bak aan informatie binnen die je in het Sigma Datacenter kunt uitlezen. Zeer goed grafisch weergegeven kun je dan al je eigen statistieken bekijken. Snelheden, hartslag, welk vermogen leverde ik op dat stukje van de route, hoe was mijn hartslag toen, stijgen mijn prestaties al in de afgelopen maand, wat heb ik eigenlijk dit jaar aan hoogtemeters gemaakt? Je kunt het zo gek niet verzinnen, of je kunt het zien en meten. Leuk voor iemand die zijn sport serieus wil nemen, of gewoon van getalletjes houdt.
Review fietscomputer en hartslagband
Zoals u weet hebben we in de TestHut een aantal notoire sport-haters (of mijders) en een aantal sportiever ingestelde hutters. Om met de eerste categorie te beginnen: die zullen zelf nooit één van deze apparaten kopen en vonden zeker de ROX ook wel een product uit de categorie ‘too much information’. Maar goed, ze zijn dan ook niet de doelgroep. Desondanks vonden ze zeker de Sigma ROX ook echt wel een mooi apparaat.
De tweede categorie hutters was erg enthousiast. En de actievere of zeer fanatieke fietsers kunnen we deze producten dan ook zeker aanraden. Met als doel natuurlijk om te leren van je eigen metingen en daarmee te kunnen groeien in je fietsprestaties, maar zeker ook je fietsplezier. Onze tip: ls je er dan toch geld voor over hebt en nog moet beginnen met aanschaffen van spullen: koop dat geen losse fietscomputer en losse hartslagmeter, maar koop meteen de complete ROX set. Wij testten de 11.0 (in complete set met sensor en hartslagmeter is de adviesprijs zo’n 270 euro), maar ook zijn goedkopere broertje 7.0 is een prima alternatief (adviesprijs 135 euro). Als je fietscomputer nog voldoet: dan is de iD.GO een mooie aanvulling om gerichter te gaan trainen en daarbij je hartslag te meten (adviesprijs zo’n 40 euro).
Rox 11.0
iD.Go
Met dank aan de Cycle for Hope (www.cycleforhope) voor de filmbeelden.
Foto’s Sigma Sports
Wst ik mis is, niet onbelangrijk vind ik, de accuduur. Hoelang kun je rondrijden met gekoppelde sensoren en gps maar niet gekoppeld met de telefoon?