Printer zonder cartridges

Zul je altijd zien: wil je na lange tijd weer iets printen, is de inkt op. Dus ga je op zoek naar de goedkoopste deal, want menig inkt-cartridge is duurder dan een flesje parfum van gerenommeerde mode-merken. Epson wil iets aan deze frustratie doen door een printer op de markt te brengen die niet werkt met cartridges maar met inkttanks. Je kunt ze makkelijk bijvullen en via de raampjes is goed te zien of er nog voldoende in zit. Op papier klinkt dit heel handig, maar werkt het in de praktijk? Het bij- of navullen van inkt bleek in het verleden een smerig klusje met niet altijd de beste printresultaten. We testen de Epson EcoTank 2550.

De bijgeleverde inkt is voldoende om 2 jaar mee te gaan. Epson claimt dat je zo’n 4000 pagina’s in zwart en 6500 pagina’s in kleur kan printen. We hebben in onze hele leven nog niet zoveel geprint, maar dat terzijde. Dit klinkt in ieder geval als een prima deal. De printer heeft een adviesprijs van 299 euro en de flesjes inkt kosten 10 euro. Waar andere leveranciers de prijs van de printers laag houden en die van de inkt hoog (want die koop je vaker), lijkt Epson een andere strategie te hanteren. Eentje die het milieu en de portemonnee ten goede komt. Vinden wij fijn.

Rectificatie! In de video wordt gesproken over 20 euro per flesje. Dit is dus onjuist. Zelfs wij zitten er wel eens naast.

Review Epson EcoTank 2550

Maar hoe werkt het ding? Het klooien met inkt is nooit handig geweest en met deze flesjes is dat probleem nog niet direct opgelost. De inkt in de tanks schenken is nog altijd een klusje, maar het werkt wel. Dat je vervolgens bijna 20 minuten moet wachten om de inkt te ‘laden’ is wat opmerkelijk. We zien het nut er ook niet helemaal van in. Dat moet sneller kunnen.

Dat geldt ook voor de koppeling met je computer. De printer ondersteunt een scala aan protocollen, van wifi tot AirPlay, maar daarvoor moesten we wel eerst een stuk software installeren. En laat dat nou niet lukken bij ons. We hebben op twee verschillende MacBook Pro’s geprobeerd de driver-software te installeren. Bij de eerste laptop kregen we de software niet geïnstalleerd, bij de tweede lukte de installatie wel, maar kregen we de koppeling niet voor elkaar. Ook onze telefoons zagen de printer niet. Uiteraard hebben we contact gehad met Epson en het bedrijf herkent dit probleem niet. Het zal zeker geen veelvoorkomende issue zijn, maar jammer is het wel dat het ons net overkwam. We hebben dus de print-functie niet kunnen testen.

Dan maar scannen en kopiëren. Want dat doet deze zogeheten 3-in-1 ook! En dat doet hij snel en zorgvuldig, hoewel de kleuren niet helemaal levensecht zijn als de klep niet goed dicht zit. Als het scan-object niet plat op de plaat ligt, vervagen de kleuren en krijg je meer zwart-wit. Toch geloven we dat ook bij een printopdracht, waarbij je meer instellingen kunt regelen, je hier best een aardig printje mee kunt maken. Professioneel drukwerk wordt het niet, maar met het oog op de kosten is het zeker acceptabel. Het idee van deze printer spreekt ons zeker aan, maar ja, je moet wel iets kunnen printen om er echt profijt van te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>