Nationale pannenkoekendag

nationale pannenkoekendag

Ja, u vroeg zich al af waar hij zou blijven, maar vrijdag 27 maart is het weer zover hoor: Nationale Pannenkoekdag. Het voelt misschien als een eerste keer, maar het is toch alweer de negende editie! Dit jaar gaan tienduizenden basisschoolleerlingen pannenkoeken bakken voor ouderen. Het motto is dan ook ‘Bak mee voor ouderen’. Een moedige poging om jong en oud met elkaar in contact te brengen. Van de sponsors Tefal en Koopmans kregen we een beslagfles met schenktuit om extra kunstige pannenkoeken te maken. Eens testen of dat werkt!

Pannenkoeken bakken

De kunst van het pannenkoeken bakken zit hem in goed beslag, timing, genoeg boter, fijne pan en goed vuur. Kortom, lastiger dan het lijkt. Hoewel, als je de basiselementen voor elkaar hebt, lukt het vrij aardig. Zelfs met de doseerfles. Leuke tool om wat extra artistieke pannenkoeken te bakken. De truc is vooral eerst een design maken, die even bakken en dan vervolgens verder ‘inkleuren’. Timing is everything.

Niet geheel onbelangrijk is het beslag. Dit moet uiteraard volledig klontvrij zijn, om niet vast te gaan zitten in de dunne opening van de fles. Schudden helpt, maar slechts tijdelijk.

Geschiedenis van pannenkoekdag

Uw TestHut dient ter leering ende vermaeck, dus ter afsluiting nog even iets over de geschiedenis van de Pannenkoekdag. In Nederland kennen we de traditie pas sinds 2007. En lang niet iedereen kent hem (goed), sterker nog, voorheen probeerden twee verschillende bedrijven de dag als sponsor te omarmen, maar allebei op een andere datum.. In Engeland, Ierland en Australië wordt echter al eeuwenlang Pancake Day gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. In de vastenperiode mocht 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten worden gegeten, maar om de ingrediënten niet weg te gooien werden daar op die bewuste dag volop pannenkoeken van gebakken.

Wij vasten niet en gooien er nog eentje op. Leuk hoor die kunstige pannenkoeken. Zo’n TestHut-logo eet nog lekkerder dan anders.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>