Melkopschuimers getest

senseo melkopschuimer

Thuis cappuccino maken kan lastig zijn (sommige mensen hebben ook moeite met drinken ervan, maar dat is een andere kwestie…). Met name het maken van goed, dik, lobbig melkschuim is voor veel mensen een uitdaging. Je hebt uiteraard de stoompijpjes bij de betere espresso-machines, de kloppertjes of de fanatiekelingen die met een garde aan de slag gaan (ik ken er eentje!). Ook zijn er volautomatische melkschuimers. Dat klinkt als heel handig, maar werkt dat een beetje? Senseo kennen we van de ‘single-serve’ koffieautomaten, maar heeft ook een melkopschuimer in het assortiment. Ook hier weer een samenwerking met Philips. We onderwierpen hem aan een brute test: volautomatische melkopschuimer versus professioneel barista.

Er zijn verschillende dingen waar we in deze test op willen letten. Uiteraard het eindproduct; krijg je lekker melkschuim? Maar ook van belang is de handigheid en snelheid van het ding. En dan is er ook nog zoiets als design, want hij komt bij de meeste mensen uiteraard wel pontificaal op het aanrecht te staan. Eerst daar maar eens naar kijken.

Test melkopschuimers

Dat ontwerp valt reuze mee. De Senseo zelf heeft niet direct onze voorkeur als het gaat om design (laat staan om de koffie, maar lees daar meer over in deze test van koffiepads). Sterker nog, deze rakker valt in de smaak, met zijn kekke witte pianolak-glans. En hij is er nog in het zwart ook! Prima afwerking. Hij staat op het eerste gezicht wel op een wat raar voetje. De kromming is tegennatuurlijk: breed boven, en smal onder. Je hebt de neiging hem om te draaien. Maar goed, het werkt allemaal heel simpel en goed.

Dan het eindproduct. De melk erin doen is even opletten, want je mag niet boven het maximaal te vullen niveau komen (voor de niet-zuivelliefhebbers: melk dat je opklopt wordt aanzienlijk groter in volume. Het wordt een rommel als het dan over de rand stijgt…). Dat lijntje is wat lastig te zien. Deksel erop, knop induwen, en weg is ie. Veel simpeler dan dat wordt het niet. Zoals u aan de tijdlijn kunt zien, is de barista in kwestie wel aanzienlijk eerder klaar. Dat kan gevolgen hebben voor de smaak, sterker nog, dat heeft het ook iets. Heel in de verte is de melk uit de Senseo iets zoeter dan de melk die is opgestoomd. Dit komt waarschijnlijk doordat het proces langzamer verloopt, en daardoor meer suikers vrijkomen. Het mag de pret niet drukken.

De melkopschuimer levert namelijk een puik resultaat. Goede structuur, lekker lobbig, misschien wat aan de dikke kant, waardoor de textuur wat minder soepel is, minder romig dan bij het handgemaakte schuim. Latte-art ga je hier niet mee maken, maar dat zal de thuisdrinker niet veel uitmaken. Voor hij of zij die thuis een goede koffie kan zetten en daarbij een goede schuimkraag van melk wil, doet er verstandig aan deze Senseo melkschuimer in huis te halen. Ook al staat er dan Senseo op.




6 Reacties

  1. Hallo mijn melkopschuimer vindt ik niet zoals het volgens het testfilmpje zou moeten zijn?
    Bij mij op het papier staat 1 seconde voor 70% warme dranken en 3 seconden koude schuim?
    Volgens het filmpje goed 2 minuten?

    1. Hallo Nel,
      in 1 seconde warme melk lijkt me heel snel! Bij ons duurde het echt een minuut of 2; overigens bij de meeste van dit soort apparaten.

  2. Leuk filmpje! Maar ik heb ook gewerkt als barista, en dan werd mij geleerd dat de kwaliteit van het schuim ook belangrijk is. Nu gaat het alleen om hoe snel het gaat, en de temperatuur. Dat hoef ik natuurlijk niet te vertellen want je collega is een barista, maar goed. Werk ze! Gr, Annejan. (Ik zit in het ziekenhuis ff je filmpjes te checken Erik ;))

  3. @annejan: Hartelijk dank voor je reactie. Als eerste een snel herstel gewenst! Je hebt gelijk dat de snelheid niet alleen van belang is daarom geven we ook de opmerking over de structuur en smaak. Van het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>