Koffietest Elqava

elgave koffietest

Elqava biedt een koffie-abonnement. Handig als je steeds weer wat anders wilt ontdekken en niet bang bent voor onbekendere branderijen of telers, want op een zelf te kiezen frequentie krijg je een pakketje met een aantal verschillende koffiebonen uit diverse landen, en dus verschillende leveranciers. Overigens niet allemaal onbekend, soms zitten er gerenommeerde namen tussen. Wij krijgen een proefpakketje met drie espresso-soorten: Washed Sidamo uit Ethiopië, geroosterd door White Label en El Borbollon uit El Salvador, geroosterd door Sweet Cup Coffeehouse, allebei Nederlandse roasters. En als derde Sicillian Espresso uit India en Tanzania, geroosterd door Berliner Kaffeerösterei. Tijd voor een koffietest van Elqava koffiebonen.

Vergelijk koffiebonen

De Washed Sidamo bestaat uit kurume en welicho bonen, geteeld door Suke quito. Het levert een aardig, lichtgebrand espressootje op die niet al te zuur is en tonen van chocolade heeft. Een weinig uitgesproken koffie, maar niet slecht.

De El Borbollon is volledig bourbon-boon, geteeld door een boeren coöperatie. Deze arabica ruikt gelijk al zachter dan de eerste, en levert qua smaak ook een koffie op die meer in balans is. De verhoudingen kloppen wat beter.

De naam Sicillian Espresso doet iets pittigs vermoeden, maar de parchment en bokuba robusta blend is lichtgebrand. Eveneens door boeren in coöperatieve vorm geteeld. Het levert een notige, aardse espresso op die, al dan niet uitgesproken, middelmatig blijft.

Koffietest conclusie

Over smaak valt wel degelijk te twisten, maar wij gaan unaniem voor de El Borbollon in dit pakket. Een pakket overigens dat natuurlijk erg leuk is; we worden enthousiast van de verschillende koffies en het is fijn om zo af en toe verrast te worden. Het concept van Elqava is dus lovenswaardig, wat we meenemen in de waardering. Het feit dat ze zaken als duurzaamheid en eerlijke handel hoog in het vaandel hebben, werkt ook in het voordeel. Wel zijn de zakjes aan de kleine kant. Om een goede espresso te krijgen, moet je per boonsoort altijd wat spelen met maling, druk, etc. Als je maar 100 gram hebt, en die afstelling lukt niet in een één of twee keer, hou je weinig kopjes over. Desalniettemin, prima concept om andere koffies onder de aandacht te brengen, en de koffies vallen in de bovengemiddelde categorie.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>