Is de Raumfeld streaming speaker een Sonos-killer?

Na de goedkopere kleine bluetooth speakers en de high-end Scheek luidspreker te hebben getest, is het verfrissend weer eens eentje uit het middensegment in het testlab. En niet zomaar een speaker. De Raumfeld One S is een streaming speaker: hij maakt draadloos verbinding met je netwerk zodat je vanaf daar je muziek kunt streamen. Dat klinkt als Sonos, maar is dat het ook? We testen de Raumfeld One S speaker.

De One S is ook een multiroomspeaker. Je kunt net als bij die bekendere broer meerdere speakers koppelen zodat je in verschillende kamers van je huis dezelfde of juist andere muziek hebt. Raumfeld maakt onderdeel uit van de Berlin Acoustics Group. Hieronder valt ook Teufel, een naam met faam en producent van degelijke audio-apparatuur.

Design van de One S

Als eerste de buitenkant. Deze is mooi afgewerkt met een witte behuizing (die zelfs spatwaterdicht is) en een zwart doek ter afscherming van de speakers. Goed gewicht, voelt robuust aan zonder je gelijk te vertillen. Goede eerste indruk. Aan de achterkant zitten de aansluitingen verborgen onder een rubberen blokje. Je treft hier een aux-poortje, stroomaansluiting, USB en een ethernetpoort. Het rubber loopt door tot bovenop waar we volumeknoppen en vier voorkeuzeknoppen vinden; handig voor de muziekzenders die je het meeste luistert.

Ethernet? Hij was toch draadloos? Klopt, maar om het te koppelen met je netwerk moet je hem één keer bedraad aan je modem hangen. Dat is wat knullig wellicht, want dan sta je dus in veel gevallen met je fraaie speaker even in de meterkast te rommelen, maar het grote voordeel is: je hebt geen extra bridge, connector of hoe de andere leveranciers van streaming speakers het maar noemen nodig. Eenmaal gekoppeld, en dat gaat vlekkeloos, haal je de kabel er uit en geef je hem een mooi plekje in de kamer. Slimme vondst!

Koppeling streaming speaker

De volgende stap is de aansturing regelen. Naast een apart verkrijgbare afstandsbediening kun je de speaker (uiteraard) bedienen met smartphone en tablet. De app is snel gedownload, maar vraagt even wat uitzoekwerk om te koppelen. Toch lukt dat en we kunnen hem dan inderdaad bedienen, waarbij de reactiesnelheid hoog is.

Raumfeld werkt samen met Napster en Spotify, dus die laatste koppelen we ook gelijk even. Dat lijkt simpeler dan het is, maar we zien een instelling in Spotify over het hoofd. De app ziet Spotify wel, maar Spotify de speaker nog niet. We moeten daar handmatig de One S toevoegen als geautoriseerd apparaat. Wat omslachtig allemaal, maar uiteindelijk hebben we het aan de praat. Tijd voor muziek!

Review Raumfeld One S

Curtis Mayfield knalt het TestHut testlab is. Hij kan lekker hard zonder vervorming en is redelijk in balans. We spelen via de app even met hoge, midden en lage tonen en vinden dan al snel de beste instellingen voor ons kantoor. En dat klinkt prima. Dit is een kamervullende speaker die je dus nog kunt uitbreiden met een broertje voor nog voller geluid.

Conclusie: Mooi design, wat lastige aansluiting met als voordeel geen extra kastje nodig en prima geluid. Voor 249,99 als adviesprijs heb je een fraaie multiroom streaming speaker in huis. Is het de Sonos-killer? Met name door het nog beperkte aantal ondersteunde muziekdiensten is dat vooral een persoonlijke keuze. Wil je allerlei uiteenlopende diensten moet je wachten tot Raumfeld die toevoegt. Als je enkel Spotify, TuneIn, TIDAL en je eigen muziek gebruikt, kan deze Raumfeld One S de concurrentie prima aan.
2 Reacties

  1. Kijk ik er overheen, of kun je op deze pagina niet zien van welke datum de review is? Ik mis kennis om in te schatten of deze review van vorige week is, of bv van 3 jaar geleden… Zou mooi zijn als de datum van de review (duidelijk) zichtbaar was…

    1. Hallo Raoul, dank voor je bericht, en voor je tip. Het is inderdaad niet zo goed zichtbaar, maar deze test dateert inderdaad wel van een paar jaar geleden. Inmiddels is Raumfeld onder de noemer van Teufel verder gegaan (ze behoorden al tot dezelfde groep) dus bij interesse zou je eens bij Teufel moeten kijken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>