Een bluetooth speaker heb je in veel soorten en maten. Klein, hip, degelijk, portable, A-merk, B-merk, C-merk, uitgebreid, down-to-earth etc. De kwaliteit loopt nogal uiteen. Hoe kies je nu de juiste? Ten eerste moet je bepalen hoe je hem wilt gebruiken. Ga je vaak ermee op stap, dan moet hij klein en licht zijn. Zet je hem erg zichtbaar neer, dan wil het oog ook wat. Wil je hem soms meenemen, maar moet hij vooral lekker geluid geven, dan moet de focus liggen op de geluidskwaliteit. De Denon Envaya valt in de categorie portable en goed geluid.
Bij het optillen van de doos valt op dat het geen licht apparaatje is. Hij weegt nogal wat voor een portable speaker (1,28 kg), maar zodra de Envaya uit de verpakking is, wordt meteen duidelijk waarom. De speaker beschikt over twee drivers (voor de liefhebber: 57mm full range) en een passieve radiator (100mm) voor de bastonen. Tja, dat weegt wat, maar belooft vooral wat voor de muziekbeleving zodra we hem aan de praat hebben. En dat aan de praat krijgen, gaat verbazingwekkend snel. Binnen anderhalve minuut hebben we hem uitgepakt, aan het netstroom hangen en een telefoon via bluetooth gekoppeld. Het zoeken van een lekkere track duurt nog het langste. En boem!, daar gaat ie. Lekker geluidje, waarbij het volume zowel via de telefoon als middels de knoppen op de speaker is te regelen.
Kleurtjes
De Denon Envaya is in het wit en zwart verkrijgbaar, maar wordt geleverd met vier verschillende frontjes. Die stoffen frontjes zitten achter het kunststof rooster, waardoor het een subtiel verschil oplevert. Fijn! Net voldoende om een tikje andere uitstraling te geven. De vier kleuren hebben de namen meegekregen Lunar, Sunset, Fandango en Indigo. Verder ook een goede afwerking. De rubberen onderkant zorgt voor stabiliteit en geeft het een prettige robuuste feeling.
Gebruiksgemak
Zoals aangegeven is de Envaya makkelijk in het gebruik. Het wordt nog vriendelijker als we naar de specificaties kijken. Net uit de doos moet de speaker, uiteraard, even aan de oplader om wakker te worden. Maar eenmaal opgeladen kan hij ook 10 uur knallen zonder netstroom in de buurt. Zei iemand daar BBQ in het park? Dat gaan we doen, en laat iedereen zijn telefoon of andere bluetooth-speler meenemen, want de speaker onthoudt acht verschillende apparaten, en kan zelfs met drie apparaten gelijktijdig gekoppeld zijn, zodat een muziekmix te maken is.
En dat koppelen gaat via NFC-pairing heel makkelijk. Geen bluetooth op je muziekspeler? Dan is altijd nog de aux-in. De speaker is ook te gebruiken als oplader voor andere mobiele apparaten, middels de USB-poort (uiteraard heeft dat wel gevolgen voor de batterijduur, hoeveel precies, dat hebben we niet kunnen testen).
De toegevoegde waarde van een handleiding
We proberen altijd eerst te kijken of het onszelf lukt, zonder de handleiding. Heel eigenwijs, ik weet het, maar we denken dat de meeste mensen het zo (willen) doen. In dit geval werkt het dus qua aanzetten en geluid, maar de Envaya heeft nog wat trucjes waarvoor de handleiding welkom is. Als eerste de standaard. De speaker kun je namelijk makkelijk neerzetten door de achterkant uit te klappen. Praktisch. Wij probeerden in eerste instantie dat voor elkaar te krijgen door hem uit elkaar te trekken (nageltje ertussen, en hoppa). Dat werkt, maar de handleiding wijst ons op een handiger methode: simpelweg bovenaan knijpen in de uitsparing en hij klapt als vanzelf open. Testhut-handleiding 0-1.
Tweede punt van aandacht is het wisselen van de frontjes. Dat gaat in principe ook vrij makkelijk zonder handleiding, maar we haalden initieel wat beschermende rubbertjes eraf, wat niet blijkt te hoeven. Sterker nog, een knijpbeweging (ook hier weer) doet het trucje wel heel eenvoudig.
Conclusie
De Denon Envaya ziet er goed, klinkt geweldig en is heel makkelijk in het gebruik. Dit apparaat misstaat niet in een werkkamer, slaapkamer of zelfs woonkamer. Bij ons op kantoor speelt doet de Envaya prima zijn werk om de ruimte te vullen. De geluidskwaliteit en -kracht heeft zijn weerslag op het gewicht, dat is aan de hoge kant om hem echt makkelijk mee te nemen, maar in praktijk zul je dat niet dagelijks doen. Die paar keer dat je elders muziek wilt, zul je dat voor lief nemen. De kwaliteit van de Envaya speelt dan de boventoon. En met een adviesprijs van 199 euro, haal je een prima mobiele speaker in huis.