Het is zover hoor, de feestdagen staan nu echt voor de deur. Wat drinken we daarbij? De winkels staan vol met speciale biertjes, likeurtjes, mixdrankjes, wijnen en andere lekkernijen. Maar hoe kies je daar uit? Gelukkig is daar de TestHut Feestdagenspecial. Wij gooiden alles wat we de afgelopen weken ontvingen bij elkaar en bepaalden waar onze voorkeur naar uitgaat. Het beste drankje voor de feestdagen? We zetten ze hier onder elkaar, waarbij (gek genoeg) ieder van ons met een andere fles naar huis ging. Lees, kijk en bepaal je eigen keuze.
Warsteiner Winter
We starten met een gerstenatje van onze oosterburen. En deze Warsteiner Winter valt gelijk goed in de smaak. Vol, warm biertje, met een mooie kleur. Bier is misschien niet direct het eerste waar je aan denkt als drankje voor de decemberfeesten, maar deze doet goed mee, mede dankzij de kleur en de lange afdronk. Sterker nog, veel leden van de TestHut genieten hiervan. Onze founding father raakt erdoor geanimeerd en koos hem als favoriet.
New Amsterdam vodka
Van bier naar vodka is een grote stap voor de mensheid, maar een kleine voor de TestHut. New Amsterdam is een Amerikaanse premium vodka die vijf keer wordt gedestilleerd. Voor in de mix, maar hij kan ook puur. Lekker stroperig, maar uiteraard enorm stevig in de alcohol. Sterker nog, velen van ons missen daardoor de smaakbeleving. Toch zit er voldoende smaak in, want onze barista schuift de fles langzaam naar zich toe, en opeens is hij van tafel verdwenen.
Berentzen Winter Apfelkorn
Wederom naar Duitsland, want daar komt een nieuwe appellikeur van Berentzen vandaan. Deze winter-apfelkorn is verrijkt met onder andere kaneel. Die geur komt je ook heerlijk tegemoet vanuit het glas! Wij drinken hem koud, maar je kunt hem ook goed warm serveren. Apfelkorn heeft voor velen een bepaald middelbare school-imago, maar in deze variant komt ie goed tot zijn recht en is het een volwassen alternatief dat goed te serveren is tijdens de feestdagen. Na een potje schaatsen of bij het dessert bijvoorbeeld. Goede herbestemming van de aloude apfelkorn, en dus niet vreemd dat onze expert op dat eerste gebied hem als favoriet kiest.
Barefoot Merlot
Een wijntje mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Geen feestmaaltijd is immers compleet zonder. We probeerden de merlot van Barefoot. Een prima, toegankelijk wijntje waarmee je niemand voor het hoofd stoot. Dit is geen hele complexe wijn waardoor hij makkelijk te serveren is bij verschillende gerechten, of uiteraard los te drinken is. Onze video-expert had gelukkig de beelden nog, want hij nam de fles niet mee naar huis. Die was al leeg namelijk.
Freixenet Cordon Negro
Een fles bubbels mag uiteraard niet ontbreken de komende dagen. Het geeft al snel een feestelijk tintje zodra er zo’n fles op tafel komt. De Freixenet Cordon Negro is een cava uit Catalonië. In de fles zitten drie traditionele witte druifsoorten, wat zorgt voor een zachte, lichte bubbel. Aardige afdronk en het design van de fles (het oog wil ook wat) is een goede bijkomstigheid. Je moet er wel van houden, bubbels. Enkele leden houden er minder van, maar ons orakel maakte nog een close-up van deze cava en koos hem als feestelijke topper.
Limoncello Xquisito en Arancello Xquisito
De ambachtelijke Limoncello en Arancello van Xquisito moeten ijskoud gedronken worden, zo uit de vriezer dus. Lekker als startertje voor de maaltijd, of bij een dessert. Deze limoncello heeft een sterk zuurtje, de citroenen zijn overduidelijk aanwezig. De arancello is flink zoeter; hier hebben duidelijk de wat zachtere sinaasappeltjes aan de basis gestaan. De drankjes vallen in de smaak, maar het enthousiasme beklijft niet echt om het tot een favoriet te maken. Leuk voor erbij zullen we maar zeggen.
Amarula
Amarula zit in de categorie van crème-likeuren, maar deze gaat meer richting de koffielikeuren. Dat komt met name door het warmere karakter van dit drankje, mede dankzij het land van herkomst: Zuid Afrika. Het is gemaakt van suiker, room en de vrucht van de marulaboom of olifantenboom. De fruitige karamelsmaak maakt de tongen los, dus neemt onze communicatieman deze fles mee.
Licor 43 Orochata
Nog zo’n klassieker in een nieuw jasje! Licor 43 doet het hele jaar door goed, en komt bij menig maaltijd op tafel naast de koffie. Nu is hij echter ook in een crème-variant. Licor 43 Orochata lijkt niet alleen qua naam op horochata, het amandeldrankje uit Valencia. Het is een zoetig, melkachtig drankje, met een goede hoeveelheid alcohol om een warme afdronk te realiseren. Dit is wel een drankje voor de liefhebbers, en dat is niet iedereen. Aardig, maar onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de pure likeurvariant. Hoewel ook deze fles in de fietstas van Sanne is teruggevonden.