biologische koffie

Biologische koffie: espressocups versus espressobonen

De huidige consument heeft nogal wat wensen en eisen wat eten en drinken betreft. Eerlijke handel, biologisch geteeld, pure smaken en vooral ook mooie ingrediënten die te herleiden zijn in hun herkomst. Laat staan het effect op de omgeving bij de ontwikkeling en productie ervan. Zo ook binnen de koffie. Koffiebranders en -telers proberen een zo puur mogelijk product te ontwikkelen. Met smaak, naar meer. En meer hebben we deze keer gekregen om te vergelijken; verschillende biologische koffievarianten van Jumbo Supermarkten. Het nieuwe huismerk assortiment bestaat uit filterkoffie, koffiebonen, espressobonen en cups en komt naast het huidige koffie-assortiment op het schap.

Klimaatneutrale, biologische, fairtrade koffie

Jumbo heeft ons deze keer aangenaam verrast met de stap naar een klimaatneutrale koffie, die naast het biologische ook het fairtrade certificaat heeft. Klimaatneutrale koffie betekent hierbij dat de koffieproductie geen schadelijke gevolgen heeft voor het klimaat. Daarvoor is Jumbo partner geworden in het koffiebos-programma, dat Max Havelaar in samenwerking met ICCO in Ethiopië is gestart. Het doel van dit unieke project is koffieboeren ondersteunen bij de impact van klimaatverandering. Ongeveer 30.000 koffieboeren worden geleerd schoner en slimmer te produceren. En bij te dragen aan het voortbestaan van de koffiebossen in Ethiopië.

Vergelijk van koffiemethode espressocups vs. espressobonen

Met de diverse koffiemethodes in een assortiment is het onderling gemakkelijk vergelijken. Met een extra uitdaging om het verschil in smaak, mondgevoel en geur te filteren naar de gebruikte methode. Als eerste de espresso. Naast de versgemalen koffiebonen met espressobranding zetten we dan ook de GeorgeClooney-variant in de vorm van de nespressokoffie-cups. Zou de barista blind het verschil merken? En welk verschil proef je dan?

Wat vinden we er van?

Net als bij andere smaakwaarderingen gaat het ook hier weer om een eigen smaak. En of deze bij jou past. Over smaak moeten we tenslotte kunnen blijven twisten. Over de kwaliteit valt weinig te zeggen; die is voor beide goed. Binnen de bandbreedte van de eigen zetmethode natuurlijk. Het verschil zit hem vooral in de details. Beide zijn stevige (n)espressokoffie met mooie dikke crema’s, breed smaakpalet. Wel wat veel nadruk op de bitters. Waar de nespresso-cup het qua complexiteit en vooral ook lengte van smaak verliest, wint hij wel qua smaakbeeld.




One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *